coacg logo

Català English Español

facebooktwitterlinkedin

El Govern inclou als agents comercials en les ajudes econòmiques directes

El Consell de Ministres ha aprovat una modificació del Reial decret llei d'ajudes directes COVID perquè les comunitats autònomes tinguin més marge de flexibilitat a l'hora d'ampliar a quins sectors concedir els fons. El Reial Decret original establia un llistat de 95 epígrafs d'activitat econòmica (CNAE) que excloïa als agents comercials i a altres col·lectius professionals d'autònoms de tota possibilitat d'accedir a aquests ajuts, però el Govern ha fet finalment marxa enrere. S'ha evitat així un greuge comparatiu que hagués deixat desemparats a més de 20.000 autònoms severament castigats per la crisi econòmica i sanitària. Des del consell s'ha fet una crida a les comunitats autònomes perquè facin ús d'aquest marge que abans no estava previst i donin cabuda als agents comercials afectats per la crisi en el repartiment de les ajudes aprovades pel Govern espanyol.
 
Quan es va publicar el Reial Decret del 12 de març que deixava fora als agents comercials, la col·legiació va iniciar una ronda de contactes amb les organitzacions representatives d'autònoms i amb el Govern d'Espanya a través de la Direcció general del Treball Autònom, el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social i el Ministeri d'Afers Econòmics per reclamar la necessitat d'incloure al col·lectiu dels agents dins les ajudes directes als autònoms. Aquest Reial Decret contemplava tan sols els epígrafs CNAE corresponents als Intermediaris de comerç de tèxtils, peces de vestir, calçat i articles de cuir (4616) i als Intermediaris del comerç de productes alimentaris, begudes i tabac (4617). No obstant això, la major part dels agents comercials estan agrupats en el CNAE 4619: intermediaris de comerç de productes diversos, el qual no està contemplat en el Reial decret. De la mateixa manera, tampoc estaven previstos la resta d'epígrafs d'aquesta professió (4611-4618). En aquest sentit, "es donava la paradoxa que estaven coberts per aquestes ajudes directes els nostres clients de nombrosos sectors, però no els intermediaris que subministrem comandes a aquests comerços i que travessem una situació igual o pitjor en patir una reducció significativa d'ingressos i en molts casos una paralització total de la nostra activitat ", ha explicat el president del Consell, Manuel Maestre.

Fins a 3.000 euros per a autònoms en règim d'estimació objectiva

Aquesta línia, dotada amb 7.000 milions d'euros, canalitza ajudes directes a través de les comunitats autònomes i les ciutats de Ceuta i Melilla a autònoms i empreses dels sectors més afectats per la pandèmia, en què els ingressos hagin caigut almenys un 30% respecte a l'any 2019. Aquests ajuts tenen caràcter finalista i es poden emprar per al pagament de deutes contrets per les empreses des de març de 2020 (pagaments a proveïdors, subministraments, salaris, arrendaments o reducció del deute financer). Els autònoms que tributen per estimació objectiva podran rebre fins a un màxim de 3.000 euros, i la resta d'autònoms i empreses entre 4.000 i 200.000 euros. Les ajudes estan condicionades al manteniment de l'activitat fins al 30 de juny de 2022.
comparteix amb nosaltres