coacg logo

Català English Español

facebooktwitterlinkedin

Els agents comercials de Girona engeguen un pla per fomentar la incorporació de les dones al gremi

Només un 7% dels col·legiats a la demarcació gironina són dones

Ahir al vespre el col·legi professional va donar el tret de sortida a un programa d’actes per fer visibles i donar veu a les dones del col·lectiu

El Col·legi d’Agents Comercials de Girona i Comarques va celebrar ahir al vespre el primer acte d'un programa dedicat a les dones agents comercials, un cicle organitzat amb motiu de la posada en marxa del Pla de foment de la incorporació de les dones agents comercials a la col·legiació, amb el què l’entitat vol donar visibilitat a la dona agent comercial, a la professió des de la perspectiva de gènere i a la col·legiació com a plataforma de suport per al desenvolupament professional.

taula dones mdc webEn aquesta primera ocasió, l'acte va ser una taula rodona que va comptar amb la participació de tres dones exponents en el seu ram d’activitat, empresàries i agents comercials: Maria Rosa Agustí, agent exclusiu de l’empresa d’assegurances Allianz, Íngrid Bendek, dedicada principalment a l’assessorament energètic, i Maribel Ribera, interiorista. La secretaria de la Junta de Govern, Rosa Guinó, va assegurar durant l’acte de presentació que de dones agents comercials “n’hi ha moltes i molt bones en la seva feina” i que l’objectiu del col·legi és ajudar-les en la seva professió, “amb serveis i amb acompanyament, especialment important en moments durs com l’actual”, va dir Guinó.

Durant una llarga conversa a tres bandes, moderada per l’empresària i periodista, Maria José Velasco, la taula va analitzar diferents temes que afecten la professió a través de les vivències de les ponents. Maria Rosa Agustí, presidenta de l’Associació de Dones Empresàries de Girona i col·legiada des de fa més de 25 anys, va posar en valor la figura de l’agent comercial per al creixement de l’empreses: “La tecnologia no substitueix el factor humà de les vendes. Els agents comercials som la cara visible de les marques i els que generem credibilitat i confiança al client”, va afirmar. Per la seva banda, Maribel Ribera, la més veterana, interiorista de professió i primera dona comercial en el sector de material de la construcció a Espanya, va destacar les habilitats de les dones en el camp de les vendes, posant de relleu “l’actitud” per aconseguir els objectius. Ribera, col·legiada des de fa 44 anys, va posar damunt la taula la importància d’estar ben assessorades “per fer valdre els teus drets en un moment donat”. “Pots passar de tenir-ho tot, a no tenir res”, va dir, després d’explicar la seva experiència, una llarga trajectòria d’èxits i de superació professional arran de la forta crisi del 2008. Al seu torn, Íngrid Bendek, va parlar de “creure en el que fas” i de la importància del coneixement del producte o servei que es representa. Bendek es va incorporar a la col·legiació l’any passat, a través del Pla d’Ocupació Jove, i actualment dirigeix la seva pròpia empresa (Advice Solutions). La col·legiada va relatar com en una de les seves primeres feines l’havien ensenyat a vendre malament, fins que se’n va adonar. En aquest sentit, Bendek va destacar el paper “vital” d’una “bona formació per al desenvolupament professional i empresarial”.

Les tres ponents van corroborar la importància d’estar col·legiades perquè “més enllà dels beneficis particulars que puguis obtenir per al teu desenvolupament professional, la unió fa la força”, va afirmar Maria Rosa Agustí. En aquest sentit i durant el debat amb els assistents es va posar de relleu el treball del col·legi professional en la defensa del col·lectiu dels agents comercials i dels autònoms. En opinió d’Agustí és “cabdal” estar representat per millorar “les teves condicions de vida”. “En el món dels autònoms i la microempresa s’hi està fent una bona feina, tant des del col·legi com des de les patronals, però encara queda molt camí per recórrer perquè som un col·lectiu menystingut pels governs”, va afegir l’empresària.

Les dones, un actiu clau per al sector però amb poca adhesió col·legial

Actualment, segons el registre de col·legiats de tot l’Estat espanyol, només l’11% de les persones col·legiades són dones. A la demarcació gironina, aquest percentatge se situa en el 7% sobre un total de 600 col·legiats. Del 7% d’agents comercials col·legiades, el 23% es dedica a la prestació de serveis, el 21% al sector de productes químics, un 18% al ram de l’alimentació i un 11% a la representació d’articles de la casa i l’oci, corresponent el 23% restant a altres activitats (joieria, tèxtil, maquinària, construcció, etc.). El gran gruix se situa en la franja dels 40 als 60 anys.

El Col·legi d’Agents Comercials de Girona i Comarques es va adherir a finals de l'any 2019 al nou Pla de Foment de l’Autoocupació del Consell General de Col·legis d’Agents Comercials d’Espanya, dirigit a les dones de qualsevol edat que es vulguin dedicar a l’ofici de la venda com a agents comercials col·legiades. Aquesta iniciativa, que compta amb el suport del Ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, consisteix en un seguit de mesures per facilitar al col·lectiu la formació i l’acompanyament necessaris en els primers passos dins la professió, crear el propi lloc de treball com a agent comercial i, en el cas de les persones en actiu, millorar la situació laboral i professional. Aquest pla facilitarà a les dones convertir-se en agents comercials col·legiades amb nombrosos avantatges, incentius i facilitats per accedir a la professió amb totes les garanties, serveis i descomptes. La campanya s'havia de desplegar a partir del mes de març d'aquest any però amb motiu de l'estat d'alarma els actes previstos es desplegaran des d'ara i fins a finals de l’any 2020, en format presencial i online.

Descàrrega de fotografies. Autor COACGI
Taula de ponents agents comercials durant la taula rodona. D'esquerra a dreta: Maria Rosa Agustí, Maribel Ribera i Íngrid Bendek

Per a més informació us podeu posar en contacte amb Plural Comunicació
Gabinet de Comunicació - Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. - 972 222 370 - 678580347

comparteix amb nosaltres