Català English Español

facebooktwitterlinkedin

Acord estratègic català 2013_2016


La crisi econòmica i financera que afecta les principals economies europees des de 2008 té conseqüències directes sobre l'economia catalana que dificulten el manteniment i la creació de nova ocupació i condicionen la supervivència de moltes empreses, fent que els elevats nivells d'atur siguin el principal problema social de Catalunya.

Aquesta situació es veu agreujada per la incidència al nostre país d'altres factors importants com el dèficit fiscal persistent i creixent en el temps, l'obligació de reduir el dèficit públic, el creixement de l'endeutament públic, l'alt nivell d'estoc d'endeutament privat i la pràctica eliminació de capacitat de la Generalitat per captar liquiditat dels mercats financers privats.

Diversos estudis assenyalen que la política d'austeritat i contenció del dèficit públic no és efectiva si no es complementa amb polítiques d'estímul al creixement de l'activitat productiva, unes polítiques que necessàriament passen per impulsar els sectors productius estratègics i de les petites i mitjanes empreses com a generadores d'activitat econòmica i creació d'ocupació.

Aquests condicionants afecten directament les polítiques d'estímul i de reactivació de l'activitat productiva tan necessàries per a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació.

En el mateix sentit, també cal tenir present que no és possible continuar aplicant únicament polítiques d'austeritat sense que s'afecti de manera directa la cohesió social del país.

És per aquest motiu que el govern de la Generalitat i els agents econòmics i socials consideren necessària una reorientació de la política econòmica que ha de permetre compatibilitzar el necessari control de les finances públiques i la reducció del dèficit amb polítiques actives de creació d'ocupació, d'estímul al creixement econòmic i de cohesió social. En aquest sentit, es mostren partidaris de disposar d'un major marge d'actuació en l'objectiu de dèficit públic per a Catalunya.

El compliment per part del govern central dels compromisos pendents amb Catalunya permetria obtenir majors ingressos que tindrien afectació directa sobre les polítiques socials i les polítiques de reactivació econòmica. És per aquest motiu que se sol•licita de l'Estat la transferència d'aquests recursos cap a Catalunya. En el mateix sentit, cal reforçar les mesures de lluita contra el frau fiscal i l'economia submergida.

Per tot això, el Govern de la Generalitat i els agents socials i econòmics de Catalunya han arribat a un a acord marc i estratègic que ha de contribuir a la definició de mesures per a la reactivació econòmica i la generació d'activitat i d'ocupació, al desenvolupament d'un nou model de creixement econòmic basat fonamentalment en la indústria i a unes noves bases de polítiques de cohesió social.

Podeu consultar i descarregar-vos el document clicant aquí: Acord Estratègic 2103-2016, document de bases per a l'impuls de la competitivitat, l'ocupació i la cohesió social.



comparteix amb nosaltres