Català English Español

facebooktwitterlinkedin

Acte commemoratiu als 90 anys de la fundació del Col·legi d'Agents Comercials

El Col•legi d’Agents Comercials de Girona i Comarques va celebrar ahir al vespre un acte commemoratiu als 90 anys de la seva creació. L’acte va ser un agraïment als col•legiats, institucions i empreses que han contribuït a mantenir i fer créixer la col•legiació fins a dia d’avui. Al llarg de l’acte, marcat per la emotivitat i el reconeixement, van intervenir com a convidats d’excepció l’agent comercial Domènec Morera, president del Grup Morera i col•legiat vinculat a la corporació des de l’any 1973, i Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç de Girona, embrió també de l’entitat col•legial el 13 de març de 1927. Morera, exponent d’èxit de la professió, va oferir una conferència sobre la trajectòria del grup empresarial i familiar que encara lidera. L’empresari va destacar l’esforç i les persones com a grans valors empresarials i va posar de relleu l’acompanyament del col•legi en el seu creixement “personal, professional i empresarial”. Per la seva banda, el president de la cambra va destacar el lligam històric de les dues corporacions. “Els agents comercials són la darrera baula d’una cadena que comença amb un bon producte. Ells saben destacar-ne les virtuts i tancar el cercle virtuós del món empresarial”, va dir.

El president del col•legi, Josep Burgas, va oferir una pinzellada històrica i va anunciar la celebració del II Networking d’ocupació per al proper mes de maig. “Impulsar l’ocupació i la formació són els objectiu principals de l’entitat” va afirmar.

 
     

L’acte va cloure amb una degustació de productes acreditats amb el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel•lent. Hi van participar Collvert de Vilamalla (foie), Melmelades i confitures Can Tuies del Far d'Empordà (melmelades i confitures), Mas Marcè de Siurana d'Empordà (formatges), el Celler Olivardots de Campany, Serreferran (oli) i Moma de Palau Sator (sidra).

 

90 anys d’activitat col•legial a Girona

L’any 1926 esdevé el temps de la gran activitat a favor de la col•legiació. El 9 de març es publica un altre Reial Decret, mitjançant el qual es crea la “Junta Central de Agentes Comerciales”. Arran del primer reglament oficial de la col•legiació, del 24 de maig, es decideix crear els col•legis oficials d’agents comercials en totes aquelles localitats en les quals ja existia una Cambra de Comerç. El col•legi es constitueix el 13 de març de 1927 a la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona, seu provisional de la corporació.

Els col•legis d’agents comercials es van crear per Reial Decret del Ministeri de Treball, Comerç i Indústria el 8 de gener de 1926. Hi van col•laborar activament Eduardo Aunós Pérez, ministre de Treball, i Josep Ortega i Munilla, pare dels il•lustres José i Eduardo Ortega i Gasset; i el primer reglament oficial data del 24 de maig del mateix any, sota el regnat d’Alfons XIII.

Amb la democràcia, després d’experimentar diverses modificacions, els col•legis d’agents comercials es van regir pel Reial Decret 3595/1977, de 30 de desembre. Però no és fins l’any 1984 que es constitueix el Consell de Col•legis d’Agents Comercials de Catalunya, segons la Llei del Parlament de Catalunya. L’Estatut es va adaptar a la Llei i Decret de desenvolupament, i va ser adequat a la legalitat per la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya. La primera composició del Ple del Consell va ser presidida pel gironí Joaquim Ruhi i Tusell, impulsor del Consell i president del Col•legi de Girona durant 25 anys (1982-2006). Actualment, el Consell també és liderat pel president del col•legi de Girona, el figuerenc Josep Burgas.

L’any 1987, el Consell de Catalunya va integrar a la seva organitzacio el Servei Jurídic, que fins aquell moment depenia del Consejo General de Colegios de Agentes Comerciales de España, així com la formació professional, que també era competència de la corporació estatal.

El 29 d’abril de 1998 presentàvem al Parlament Europeu el Manifest Europeu de l’Agent Comercial. A l’acte, Girona hi va participar activament.

El Manifest Europeu de l’Agent Comercial tenia com a objectiu destacar amb nitidesa la importància de la missió de l’agent comercial i la necessitat que fos entès i atès adequadament pels diferents operadors econòmics i pels poders públics perquè pogués continuar desenvolupant i millorant contínuament la seva funció social. Era un pas mes per a un major reconeixement social i professional de l’Agent Comercial, que se centrava en l’anàlisi de les funcions especifiques d’aquests operadors que contribueixen, “de manera imprescindible, al moviment socialment desitjable de bens i serveis”, detallava el document. Segons aquest, a Europa hi havia 450.000 agents comercials que promovien el 50% dels intercanvis a traves d’una relació de dependència o per compte propi. Avui dia, aquests números s’han multiplicat exponencialment.

En aquell moment, el agents comercials estaven legalment obligats a col•legiar-se i eren els Col•legis Oficials d’Agents Comercials les entitats que atorgaven el Títol Oficial d’Agent Comercial que expedeix el Ministeri d’Economia i Hisenda.

El 8 de gener de 2001, la col•legiació de l’Estat —i molt especialment la gironina— programava un seguit d’actes per celebrar el 75e aniversari de la creació de la Col•legiació Obligatòria. Aquest dia era triat per posar en circulació un segell commemoratiu. El motiu escollit per a aquest segell fou l’escultura homenatge a l’Agent Comercial, ubicada encara avui a l’estació de l’AVE Puerta de Atocha, de Madrid. L’escultura, que porta per nom “Homenatge a l’agent comercial”, obra de l’artista Francisco Lopez Hernández, escultor molt influent en la nova escultura figurativa espanyola. El segell va entrar en circulació amb un valor postal de 40 pessetes i va ser la unitat amb la qual Correus va iniciar les seves emissions aquell any 2001.

El 8 de gener de 2001, la col•legiació de l’Estat —i molt especialment la gironina— programava un seguit d’actes per celebrar el 75e aniversari de la creació de la Col•legiació Obligatòria. Aquest dia era triat per posar en circulació un segell commemoratiu. El motiu escollit per a aquest segell fou l’escultura homenatge a l’Agent Comercial, ubicada encara avui a l’estació de l’AVE Puerta de Atocha, de Madrid. L’escultura, que porta per nom “Homenatge a l’agent comercial”, obra de l’artista Francisco Lopez Hernández, escultor molt influent en la nova escultura figurativa espanyola. El segell va entrar en circulació amb un valor postal de 40 pessetes i va ser la unitat amb la qual Correus va iniciar les seves emissions aquell any 2001.

Avui dia operem més de 50.000 agents comercials a l’estat espanyol; uns 15.000 a Catalunya i uns 1400 aproximadament a comarques gironines

Els col•legis han tingut en el decurs de la seva història el seu paper, d’acord a cada època i a les necessitats dels professionals que han operat en cada moment. No obstant, la col•legiació sempre ha tingut un objectiu comú i que ara recordem amb motiu de l’efemèride: hem estat cabdals en el desenvolupament de les relacions comercials a l’Estat espanyol, a Catalunya i també a Europa.

Darrere de les relacions comercials situem als nostres col•legiats i col•legiades per als quals desenvolupem a diari, des de les juntes de govern locals i també, a Catalunya, des del Consell Català, els plans d’actuació per fer créixer i protegir la professió, oferint eines i serveis que ajudin a millorar la pràctica professional dels agremiats.

Presidents 

Josep Canals i Teixidor
Miquel Planas i Ribas
Antoni Homs i Dalmau
Josep Agustí i Joan
Frederic Dalmau i Romero
Josep Nolla i Sicart
Josep Massana i Bussot
Josep Martinell i Blanch
Daniel Alberch i Casadejus
Joaquim Ruhi i Tusell
Josep Burgas

comparteix amb nosaltres